Dr. Μαρία Φασουλάκη
Πνευμονολόγος

73001 Paleochora

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ στην εποχή COVID 19 κατά της Εποχικής Γρίπης – Πνευμονιόκοκκου

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Το αντιγριπικό εμβόλιο αποτελείται από αδρανοποιημένους ιούς γρίπης ή από τμήματα ιών. Η διενέργειά του έχει σαν σκοπό την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού έτσι ώστε να παράγει αντισώματα.
Με το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνουμε πολύ τη συχνότητα, τη βαρύτητα και τις επιπλοκές της γρίπης. Γίνεται κάθε χρόνο κατά προτίμηση τους μήνες Οκτώβριο ή Νοέμβριο.
Πρέπει να εμβολιαστούν άτομα άνω των 65 ετών και χρονίως πάσχοντες (Καρδιοπαθείς, Πνευμονοπαθείς, Νεφροπαθείς, Καρκινοπαθείς, Διαβητικοί, κλπ)

Το αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο δρα με τον ίδιο μηχανισμό όπως το αντιγριπικό, μειώνοντας κατά πολύ τη συχνότητα, τη βαρύτητα και τις επιπλοκές της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας.
Χορηγούμε το 23-δύναμο εμβόλιο στους ενήλικες με μία εφάπαξ δόση κάθε 5 έτη.
Άτομα που έχουν ένδειξη να εμβολιαστούν είναι πάσχοντες από : ανοσοκαταστολή, δρεπανοκυτταρική αναιμία, ασπληνία,νεφρωσικό σύνδρομο ή άτομα πάνω από τα 65 έτη.
Η μόνη αντένδειξη του εμβολιασμού είναι η εγκυμοσύνη.

Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ – ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ - ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

  Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.
  Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.. Ο τύπος του ιού της γρίπης που επικράτησε στη χώρα μας κατά την περίοδο 2019-2020 ήταν ο ιός τύπου Α σε ποσοστό 77,9%, ενώ ο ιός τύπου Β ανιχνεύθηκε σε 22,1% των περιστατικών με εργαστηριακή επιβεβαίωση. Όσον αφορά τους υπότυπους του ιού γρίπης τύπου Α, κυκλοφόρησε περισσότερο ο υπότυπος Α(Η3Ν2) (66,9%), επικρατώντας έναντι του υπότυπου Α(Η1Ν1) pdm09 (33,1%). Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, συχνά όμως με την έναρξη του παρατηρείται αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της
κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, αύξηση της θνησιμότητας.
Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μερική απόδοση και – παρότι σημαντικά– δεν επαρκούν. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση. Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικού υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2021-2022 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο (που διαθέτει άδεια κυκλοφορίας), του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Επισημαίνεται ότι, μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του

B.ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Στα παιδιά χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών η μισή δόση του εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου. Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών (εφόσον το επιθυμούν).
ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Eίναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
    – Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.
    – Καρδιακή νόσο με σοβαρές. αιμοδυναμικές διαταραχές.
    – Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίαςνοσήματος ή θεραπείας).
    – Μεταμόσχευση οργάνων.
    – Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
    – Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
    – Χρόνια νεφροπάθεια.
    – Νευρομυϊκά νοσήματα.
  3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
  4. Λεχωίδες .
  5. Θηλάζουσες.
  6. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI)
    μεγαλύτερης των 40 kg/m2 4 7. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη
    μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα
    και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου
    Reye μετά από γρίπη 8. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή
    με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με
    υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο
    επιπλοκών από τη γρίπη.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Dr. Μαρία Φασουλάκη - Πνευμονολόγος
πιστοποιημένο κέντρο ιατρικής περίθαλψης

Paleochora Care-Maria Fasoulaki © All rights reserved