Dr. Μαρία Φασουλάκη
Πνευμονολόγος

73001 Paleochora

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις στα παιδιά. Συμβουλές πρόληψης

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις στα παιδιά είναι πολύ συνηθισμένες το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Το χειμώνα, παρατηρείται κατά κανόνα αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού στον παιδικό πληθυσμό.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι χειμερινές λοιμώξεις του αναπνευστικού οφείλονται σε ιούς και λιγότερο σε μικρόβια.
Επομένως, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικών. Κι αυτό γιατί τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιογενείς λοιμώξεις. Αντίθετα έχουν θέση στις λίγες περιπτώσεις που η λοίμωξη οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο.

Οι κυριότεροι ιοί του αναπνευστικού που ταλαιπωρούν τα παιδιά το χειμώνα είναι οι ιοί της γρίπης και παραγρίπης, οι αδενοϊοί, οι ρινοϊοί και ο ιός του αναπνευστικού συγκυτίου (RSV).
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί φέτος και στον κορωνοϊό, ο οποίος ενδεχομένως να προσβάλει αρκετά παιδιά. Τα συνηθέστερα μικρόβια του αναπνευστικού που ταλαιπωρούν τα παιδιά το χειμώνα είναι ο στρεπτόκοκκος, ο αιμόφιλος της ινφλουέντσας και ο πνευμονιόκκοκος

Το παιδί με εικόνα λοίμωξης του αναπνευστικού, μπορεί να παρουσιάζει πυρετό, ο οποίος στις ιογενείς λοιμώξεις συνήθως είναι χαμηλός, ανορεξία, ρινική καταρροή, πονόλαιμο, κεφαλαλγία, βήχα. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις παρατηρείται αναπνευστική δυσχέρεια ή ακόμα σπανιότερα πόνος στο θώρακα. Ιδιαίτερα ευάλωτη ηλικιακή ομάδα αποτελούν τα βρέφη ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών λόγω ανωριμότητας του αμυντικού τους συστήματος αλλά και λόγω μη ικανοποιητικής ακόμη ανάπτυξης του αναπνευστικού τους συστήματος. Έτσι, σε περίπτωση λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού, προκαλείται φλεγμονή και κλείσιμο των βρογχιολίων τους πράγμα που οδηγεί σε έντονη δυσκολία στην αναπνοή.

Συμβουλές πρόληψης

Προληπτικά, οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους και να μειώσουν τις πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού πρέπει ως γενικό κανόνα να ακολουθούν τα ακόλουθα:

Ιδιαίτερα σημαντικός θεωρείται και ο εμβολιασμός όλων των παιδιών ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών για τη Γρίπη Α. Ειδικά την περίοδο αυτή της Πανδημίας και με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, εφόσον η ηλικία τους το επιτρέπει. Τακτικός αερισμός κλειστών χώρων όπου συναθροίζονται τα παιδιά. Αυτονόητη είναι και η αποφυγή του καπνίσματος από τους γονείς στην παρουσία των παιδιών.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνούν οι γονείς ότι δεν πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους άρρωστα στο σχολείο. Κι αυτό, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού και στα άλλα παιδιά.

Οταν το παιδί μου είναι άρρωστο παρακολουθώ

  • Σέβομαι την όρεξή του, η οποία μπορεί να είναι χαμηλή και δεν το πιέζω να φάει.
  • Προτείνω αυτά που προτιμά, αρκεί να είναι υγιεινά και ελαφριά. Φροντίζω να του χορηγώ πολλά υγρά από το στόμα για να μην αφυδατωθεί και να παρακολουθώ την ούρησή του, ώστε να είναι άφθονη.
  • Εφαρμόζω τους απλούς και πρακτικούς χειρισμούς που γνωρίζω και που μπορούν να το βοηθήσουν: ελαφρύ ντύσιμο για τον πυρετό, επιθέματα για το κοιλιακό άλγος ή για την ωταλγία, ροφήματα για το βήχα κτλ.
  • Εάν παρουσιάζει υψηλό πυρετό δεν αγχώνομαι, (τα παιδιά συνήθως είναι δυνατοί οργανισμοί και γι’αυτό κάνουν υψηλό πυρετό), αλλά φροντίζω να ενημερώσω τον Γιατρο μου. Γενικά, δίνω περισσότερη σημασία στη γενική κατάσταση του παιδιού και όχι στο ύψος του πυρετού. Παρακολουθώ με προσοχή εάν είναι ζωηρό και ευδιάθετο, όταν του πέφτει ο πυρετός.
  • Εάν είναι έντονα «πεσμένο», κακοδιάθετο ή κοιμάται συνέχεια και ξυπνάει με δυσκολία, επικοινωνώ με τον Γιατρο μου.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Dr. Μαρία Φασουλάκη - Πνευμονολόγος
πιστοποιημένο κέντρο ιατρικής περίθαλψης

Paleochora Care-Maria Fasoulaki © All rights reserved