Dr. Μαρία Φασουλάκη
Πνευμονολόγος

73001 Paleochora

Τι είναι το εμβόλιο της γρίπης; Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Τα εμβόλια γρίπης είναι εμβόλια που προστατεύουν από τους τέσσερις ιούς της γρίπης που η έρευνα δείχνει πιο συχνή κατά την επερχόμενη περίοδο .

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης;

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της γρίπης (VE) μπορεί να ποικίλει. Η προστασία που παρέχεται από ένα εμβόλιο γρίπης ποικίλλει από εποχή σε εποχή και εξαρτάται εν μέρει από την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του ατόμου που λαμβάνει το εμβόλιο και την ομοιότητα ή την «αντιστοιχία» μεταξύ των ιών στο εμβόλιο και εκείνων που κυκλοφορούν. Κατά τη διάρκεια των ετών που η αντιστοιχία του εμβολίου γρίπης είναι καλή, είναι δυνατόν να μετρηθούν σημαντικά οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης όσον αφορά την πρόληψη ασθενειών και επιπλοκών της γρίπης. Ωστόσο, τα οφέλη του εμβολιασμού κατά της γρίπης θα εξακολουθήσουν να ποικίλλουν, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ατόμου που εμβολιάζεται (για παράδειγμα, την υγεία και την ηλικία του), τους ιούς της γρίπης που κυκλοφορούν εκείνη την εποχή και, ενδεχομένως, ποιος τύπος εμβολίου γρίπης χρησιμοποιήθηκε. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πάρετε ένα εμβόλιο γρίπης (γρίπη) κάθε χρόνο. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας από τη γρίπη και τις δυνητικά σοβαρές επιπλοκές της. Παρακάτω είναι μια σύνοψη των οφελών του εμβολιασμού κατά της γρίπης και επιλεγμένες επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν αυτά τα οφέλη.

  • Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί να σας αποτρέψει από το να αρρωστήσετε από γρίπη.
  • Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης έχει αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες για τη μείωση της σοβαρότητας της νόσου σε άτομα που εμβολιάζονται αλλά εξακολουθούν να αρρωσταίνουν.

 Μια μελέτη του 2021 έδειξε ότι μεταξύ των ενηλίκων, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης συσχετίστηκε με 26% χαμηλότερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ και 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από γρίπη σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί.

 Μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι μεταξύ των ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν με γρίπη, οι εμβολιασμένοι ασθενείς ήταν 59% λιγότερο πιθανό να εισαχθούν στη ΜΕΘ από εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί. Μεταξύ των ενηλίκων στη ΜΕΘ με γρίπη, οι εμβολιασμένοι ασθενείς πέρασαν κατά μέσο όρο 4 λιγότερες ημέρες στο νοσοκομείο από εκείνους που δεν εμβολιάστηκαν.

  • Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας που σχετίζεται με τη γρίπη.

 Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης αποτρέπει δεκάδες χιλιάδες νοσηλείες κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, κατά την περίοδος 2019-2020 ο εμβολιασμός κατά της γρίπης απέτρεψε περίπου 105.000 νοσηλείες που σχετίζονται με τη γρίπη.

 Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μείωσε τον κίνδυνο εισαγωγής παιδιατρικής μονάδας εντατικής θεραπείας (PICU) που σχετίζεται με τη γρίπη κατά 74% κατά τη διάρκεια των εποχών γρίπης από το 2010-2012. Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι κατά την περίοδος 2009-2016, τα εμβόλια γρίπης μείωσαν τον κίνδυνο νοσηλείας που σχετίζεται με τη γρίπη μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων κατά περίπου 40% κατά μέσο όρο.

 Μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι από το 2012 έως το 2015, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μεταξύ των ενηλίκων μείωσε τον κίνδυνο εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) με γρίπη κατά 82%.

  • Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι ένα σημαντικό προληπτικό εργαλείο για άτομα με ορισμένες χρόνιες παθήσεις.

Ποιες είναι οι παρενέργειες που θα μπορούσαν να συμβούν;

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες από ένα εμβόλιο γρίπης περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα ή/ και πρήξιμο όπου χορηγήθηκε η ένεση, κεφαλαλγία (χαμηλού βαθμού), πυρετό, ναυτία, μυϊκούς πόνους και κόπωση. Το εμβόλιο της γρίπης, όπως και άλλες ενέσεις, μπορεί περιστασιακά να προκαλέσει λιποθυμία.

Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται καλά μετά από ένα εμβόλιο γρίπης;

Οι παρενέργειες του εμβολίου κατά της γρίπης είναι γενικά ήπιες και εξαφανίζονται από μόνες τους μέσα σε λίγες ημέρες. Ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν από ένα εμβόλιο γρίπης περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα ή/ και πρήξιμο όπου χορηγήθηκε το εμβόλιο, κεφαλαλγία (χαμηλού βαθμού), πυρετό, ναυτία, μυϊκούς πόνους και κόπωση.

Τι γίνεται με τους ανθρώπους που παίρνουν ένα εμβόλιο εποχικής γρίπης και εξακολουθούν να αρρωσταίνουν με συμπτώματα γρίπης;

  1. Ένας λόγος είναι ότι μερικοί άνθρωποι μπορούν να αρρωστήσουν από άλλους αναπνευστικούς ιούς εκτός από τη γρίπη, όπως οι ρινοϊοί, οι οποίοι σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα.  Αυτοί οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη, καθώς και να εξαπλωθούν και να προκαλέσουν ασθένεια κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Τα εμβόλια γρίπης προστατεύουν μόνο από τη γρίπη και τις επιπλοκές της, όχι από άλλες ασθένειες.
  2. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι είναι δυνατόν να εκτεθείτε σε ιούς γρίπης, λίγο πριν εμβολιαστείτε ή κατά τη διάρκεια της περιόδου δύο εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό ότι χρειάζεται το σώμα για να αναπτύξει ανοσολογική προστασία. Αυτή η έκθεση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα άτομο να αρρωστήσει με γρίπη πριν τεθεί σε ισχύ η προστασία από τον εμβολιασμό.
  3. Ένας τρίτος λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα γρίπης παρά τον εμβολιασμό είναι ότι μπορεί να έχουν εκτεθεί σε έναν ιό γρίπης που είναι πολύ διαφορετικός από τους ιούς του εμβολίου. Η ικανότητα ενός εμβολίου γρίπης για την προστασία ενός ατόμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ομοιότητα ή την «αντιστοιχία» μεταξύ των ιών του εμβολίου που επιλέγονται για να κάνουν εμβόλιο και εκείνων που εξαπλώνονται και προκαλούν ασθένεια. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ιοί γρίπης που εξαπλώνονται και προκαλούν ασθένειες μεταξύ των ανθρώπων.
  4. Η τελική εξήγηση για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης μετά τον εμβολιασμό είναι ότι τα εμβόλια γρίπης ποικίλλουν στο πόσο καλά λειτουργούν και μερικοί άνθρωποι που εμβολιάζονται εξακολουθούν να αρρωσταίνουν με γρίπη. Όταν συμβαίνει αυτό, ωστόσο, ο εμβολιασμός έχει αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες για τη μείωση της σοβαρότητας της ασθένειας σε εκείνους τους ανθρώπους που εμβολιάζονται αλλά εξακολουθούν να αρρωσταίνουν.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Dr. Μαρία Φασουλάκη - Πνευμονολόγος
πιστοποιημένο κέντρο ιατρικής περίθαλψης

Paleochora Care-Maria Fasoulaki © All rights reserved