Dr. Μαρία Φασουλάκη
Πνευμονολόγος

73001 Paleochora

Oξεία Βρογχίτιδα – Ποια είναι τα συμπτώματα ; – Πώς αντιμετωπίζεται ;

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Μάθετε για την οξεία βρογχίτιδα

Βρογχίτιδα είναι η ξαφνική ανάπτυξη φλεγμονής σε βρογχικούς σωλήνες – οι κύριοι αεραγωγοί στους πνεύμονές σας. Συνήθως συμβαίνει λόγω ενός ιού ή της αναπνοής σε κάτι που ερεθίζει τους πνεύμονες όπως ο καπνός του τσιγάρου, οι αναθυμιάσεις, η σκόνη και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

 • Η βρογχίτιδα είναι προσωρινή και συνήθως δεν προκαλεί μόνιμες αναπνευστικές δυσκολίες.
 • Η λοίμωξη διαρκεί συνήθως για μια εβδομάδα έως 10 ημέρες, αλλά ο βήχας μπορεί να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες.Είναι διαφορετικό από τη χρόνια βρογχίτιδα, μια χρόνια ασθένεια που αποτελεί μέρος της ΧΑΠ.
 • Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με μείζονες παθήσεις διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πώς η οξεία βρογχίτιδα επηρεάζει το σώμα σας

Στη βρογχίτιδα, τα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τους βρόγχους μολύνονται. Η λοίμωξη συνήθως ξεκινά από τη μύτη ή το λαιμό και ταξιδεύει στους βρογχικούς σωλήνες. Όταν το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει τη μόλυνση, προκαλεί τους βρογχικούς σωλήνες να διογκώνονται. Αυτό σας προκαλεί βήχα. Μερικές φορές είναι ξηρός βήχας, αλλά συχνά θα βήξετε βλέννα (πτύελα). Το πρήξιμο περιορίζει επίσης τους αεραγωγούς σας, επιτρέποντας τη διέλευση λιγότερου αέρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συριγμό, σφίξημο στο στήθος και δύσπνοια. Με την πάροδο του χρόνου, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει τη λοίμωξη και οι αεραγωγοί σας επιστρέφουν στο φυσιολογικό.

Τι προκαλεί βρογχίτιδα;

Η οξεία βρογχίτιδα προκαλείται συνήθως από έναν ιό, όπως ένα κρυολόγημα ή γρίπη, και περιστασιακά από βακτηριακή λοίμωξη.

Είστε πιο ευάλωτοι στην ανάπτυξη βρογχίτιδας εάν:

 • Έχετε στενή επαφή με κάποιον που έχει κρυολόγημα ή οξεία βρογχίτιδα
 • Δεν έχετε εμβολιαστεί κατά της γρίπης
 • Εκτίθεται σε ερεθιστικά των πνευμόνων όπως καπνό, αναθυμιάσεις, σκόνη και ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βρογχίτιδας;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα βρογχίτιδας είναι:

 • Βουλωμένη μύτη
 • Πυρετός
 • Συμφόρηση στο στήθος
 • Συριγμός ή ήχος σφύριγμα ενώ αναπνέετε
 • Βήχας που μπορεί να προκαλέσει κίτρινη ή πράσινη βλέννα (πτυέλους)
 • Αίσθημα κουρασης-κοπωσης

Πώς διαγιγνώσκεται η βρογχίτιδα;

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της ασθένειας, τα συμπτώματα βρογχίτιδας είναι παρόμοια με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος. Ο ιατρος κανει την διαγνωση της βρογχίτιδας θέτοντας στους ασθενείς ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα και κάνοντας μια φυσική εξέταση. Αν και σπάνια παραγγέλνουν πρόσθετες εξετάσεις, εάν έχετε πυρετό, ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει ακτινογραφία θώρακος για να αποκλείσει την πνευμονία.

Πρόληψη βρογχίτιδας

Η αποφυγή ερεθιστικών για τους πνεύμονες, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, είναι σημαντική για την πρόληψη της βρογχίτιδας. Για να προστατεύσετε τους πνεύμονές σας, φορέστε μάσκα πάνω από το στόμα και τη μύτη σας όταν χρησιμοποιείτε ερεθιστικά για τους πνεύμονες, όπως χρώμα, καθαριστικό βαφής ή βερνίκι. Πλένετε τα χέρια σας συχνά και λαμβάνετε το εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο.

Πώς αντιμετωπίζεται η βρογχίτιδα;

Οι περισσότερες περιπτώσεις βρογχίτιδας εξαφανίζονται από μόνες τους. Οι επιλογές θεραπείας που μπορεί να προτείνει ο γιατρός σας είναι:

 • Ανάπαυση και λήψη πολλών υγρών
 • Πίνοντας πολύ νερό, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση της συμφόρησης του θώρακα
 • Εισπνεομενη αγωγη-παυσιπονα

Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων, αλλά εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε βακτηριακή λοίμωξη, τοτε θα λαβετε το αναλογο αντιβιοτικο με βαση την οδηγια του ιατρου σας.

Πότε να δείτε το γιατρό σας

Κατά μέσο όρο, τα συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας διαρκούν μόνο μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, εάν έχετε βήχα που δεν εχει φύγει ή εάν ειστε αρρωστοι με βρογχίτιδα συχνά, μπορεί να είναι ενα σημάδι μιας πιο σοβαρής ασθένειας και θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Dr. Μαρία Φασουλάκη - Πνευμονολόγος
πιστοποιημένο κέντρο ιατρικής περίθαλψης

Paleochora Care-Maria Fasoulaki © All rights reserved