Dr. Μαρία Φασουλάκη
Πνευμονολόγος

73001 Paleochora

Πόσο πιο ευάλωτοι είναι οι καπνιστές στη μόλυνση COVID-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Κορωνοϊός και κάπνισμα

Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι κάθε χρήση καπνικού προϊόντος, ιδίως μάλιστα το χρόνιο κάπνισμα, προκαλεί μείωση της άμυνας του αναπνευστικού συστήματος και προδιαθέτει για εμφάνιση συχνών βρογχίτιδων και πνευμονικών λοιμώξεων. Από παλαιότερες έρευνες είναι γνωστό ότι οι ενεργοί καπνιστές και οι πάσχοντες από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), είναι ευάλωτοι στις διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού (ιογενείς λοιμώξεις, όπως γρίπη, πνευμονιοκοκκική λοίμωξη κ.λπ.). Όμως ο ιός SARS-CoV-2 αποτελεί μια εντελώς νέα αιτία κινδύνου νόσησης και θανάτου για τους καπνιστές. Το κάπνισμα κατέχει σημαντικό ρόλο στους παθογενετικούς μηχανισμούς σοβαρών χρόνιων νοσημάτων που καθιστούν τους ασθενείς επιρρεπείς σε σοβαρή νόσηση από COVID-19, όπως η στεφανιαία νόσος, η περιφερική αγγειοπάθεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ένας μεγάλος αριθμός νεοπλασιών.

Είναι οι καπνιστές πιο πιθανό να νοσήσουν με COVID-19;

Όταν καπνίζετε ή ατμίζετε,τα δάχτυλά σας αγγίζουν τα χείλη σας. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ο ιός να εξαπλωθεί από το χέρι στο στόμα σας . Οι ασθενείς με ΧΑΠ αλλά και οι εν ενεργεία καπνιστές, μπορεί να έχουν στους πνεύμονές τους περισσοτέρους υποδοχείς του Μετατρεπτικού Ένζυμου της Αγγειοτενσίνης II (ACE-2), σε σχέση με τους μη καπνιστές.Εχει αποδειχθεί ότι ο κορωνοϊός αυτός προσπερνά σχετικά εύκολα την υπό λειτουργική άμυνα του κροσσωτού επιθηλίου των αεροφόρων οδών των καπνιστών και προσκολλάται στο αναπνευστικό σύστημα με ειδικούς υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE-2). Η γονιδιακή έκφραση του ενζύμου αυτού είναι υπερλειτουργική στον καπνιστή , ο οποίος με αυτόν το μηχανισμό παρέχει περισσότερους υποδοχείς και ακόμη πιο πρόσφορο έδαφος για προσκόλληση του ιού στον πνεύμονα. Πιστεύεται ότι οι υποδοχείς αυτοί, που βρίσκονται στην επιφάνεια των πνευμονικών κυττάρων, είναι οι «πύλες εισόδου» μέσα από τις οποίες ο κορωνοϊός μπαίνει στα κύτταρα των πνευμόνων και προκαλεί μόλυνση

Διατρέχουν οι καπνιστές υψηλό κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων από την νόσο COVID-19;

Ο προ συμπτωματικός ή συμπτωματικός καπνιστής και ιδίως ο πάσχων από ΧΑΠ αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσει  από την νόσο COVID-19.
Όταν οι πνεύμονες των καπνιστών εκτίθενται σε γρίπη  ή άλλες λοιμώξεις όπως  πνευμονιοκοκκική πνευμονία και κορωνοϊό που επηρεάζουν τους αεραγωγούς , μπορούν να γίνουν πολύ πιο άρρωστοι από τους μη καπνιστές. Εάν οι πνεύμονές  είναι ήδη κατεστραμμένοι, μπορεί να μην είναι σε θέση να  παρέχουν αρκετό οξυγόνο ή να χρησιμοποιούν οξυγόνο με τον τρόπο που θα έπρεπε. Η βλάβη στα αγγεία στους πνεύμονές  μπορεί επίσης να  δυσκολέψει την κάθαρση της  βλέννας.

Οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως πνευμονία. Διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών που ονομάζονται  σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας  (ARDS) Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) είναι μια απειλητική για τη ζωή πνευμονική βλάβη που επιτρέπει τη διαρροή υγρού στους πνεύμονες. Η αναπνοή γίνεται δύσκολη και το οξυγόνο δεν μπορεί να εισέλθει στο σώμα.  Προκαλείται από τραυματισμό στο τοίχωμα του τριχοειδούς αυτό έχει ως αποτέλεσμα το τοίχωμα να γίνει διαρρέον, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρών και την παρεπόμενη κατάρρευση των αεροθυλάκων, εμποδίζοντας τους πνεύμονες να ανταλλάξουν οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα.  Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των οργάνων ή ακόμα και σε θάνατο.

Μια μελέτη ανθρώπων που είχαν COVID-19 και νοσηλεύτηκαν με πνευμονία διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες να επιδεινωθεί η ασθένεια ήταν 14 φορές υψηλότερες για όσους είχαν ιστορικό καπνίσματος.Οι άνθρωποι που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)και νόσο των καρδιακών  και  αιμοφόρων  αγγείων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.  

Οι ατμιστές διατρέχουν υψηλό κίνδυνο COVID-19;

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ατμιστές ή ηλεκτρονικά τσιγάρα — ανεξάρτητα από το τι υπάρχει σε αυτά — μπορεί να είναι πιο πιθανό να νοσήσουν  με τον κορονοϊό για πολλούς από τους ίδιους λόγους με τους καπνιστές, όπως η χαμηλότερη ανοσία.

Διάφορες έρευνες δείχνουν  ότι τα αερολύματα από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ερεθίζουν και βλάπτουν τα κύτταρα των πνευμόνων. Αυτό μπορεί να  δυσκολέψει να καταπολεμηθεί η μόλυνση.

Μπορεί ο καπνός από δεύτερο χέρι να μετάδοση τον κορονοϊό σε άλλους;

Οι πρώτες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προσκολληθεί σε σωματίδια σε καπνό από δεύτερο χέρι και μεταχειρισμένα αερολύματα από ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αυτό μπορεί να το κάνει να εξαπλωθεί ως και στα σπίτια των καπνιστών. Αυτά τα σωματίδια με τον ιό μπορούν επίσης να παραμείνουν στη σκόνη και στις επιφάνειες για μέρες.

Πώς μπορούν οι καπνιστές να μειώσουν τον κίνδυνο κορωνοϊού;

Σταμάτα το κάπνισμα και το άτμισμα. Οι ενεργοί καπνιστές και οι ατμιστές μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας από τον ιό. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μεταφραστεί όχι μόνο σε πρόληψη οξέων απειλητικών για τη ζωή καρδιαγγειακών επεισοδίων αλλά και σε μείωση της πιθανότητας ανάγκης για επίσκεψη σε νοσηλευτικά ιδρύματα –και επομένως μείωση του κινδύνου προσβολής από τον ιό SARS-CoV-2.  Επίσης εμβολιαστείτε. Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια COVID-19  που μείωνουν την πιθανότητα μόλυνσης.

Εάν είστε πρώην καπνιστής ή ατμιστής, πιθανότατα έχετε χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από το COVID-19 από τους τρέχοντες χρήστες.

Οι πνεύμονές σου επουλώνονται αφού κόψεις το κάπνισμα. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν λιγότερο βήχα  και δύσπνοια μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Τα αγγεία σου αρχίζουν να αναγεννιούνται και να θεραπεύονται γρήγορα.

 

Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης του COVID-19, ακολουθείτε πάντα τα βήματα ασφαλείας που συνιστώνται

  • Μείνετε μακριά από άλλους που μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό.
  • Πλένετε καλά τα χέρια σας και συχνά.
  • Φορέστε μάσκα
  • Προσπαθήστε να μην αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και  τα μάτια σας.
  • Απολυμάνετε επιφάνειες στο σπίτι σας που χρησιμοποιούνται πολύ.

 

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να σταματήσετε το κάπνισμα ή το άτμισμα:

Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις στρατηγικές.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ

Dr. Μαρία Φασουλάκη - Πνευμονολόγος
πιστοποιημένο κέντρο ιατρικής περίθαλψης

Paleochora Care-Maria Fasoulaki © All rights reserved