ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ 

Μάθετε για το COVID-19

O COVID-19 είναι μια πνευμονική νόσος που προκαλείται από ένα νέο κοροναϊό που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019. Το COVID-19 και τα συμπτώματά του μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει COVID-19, αλλά μερικά άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια από άλλα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων αναρρώνει από το COVID-19 μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Επί του παρόντος, τρία εμβόλια COVID-19 είναι ευρέως διαθέσιμα για όλους ηλικίας 12 ετών και άνω.

Τι είναι το COVID-19;

Το COVID-19, συντομογραφία του CoronaVIrus Disease 2019, είναι μια αναπνευστική ασθένεια που προκλήθηκε από ένα μυθιστόρημα ιού κορανοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στα τέλη του 2019. Η πρώιμη μετάδοση του κοροναϊού συνδέθηκε με μια αγορά ζώων, γεγονός που υποδηλώνει λοίμωξη από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, με την εξάπλωση της νόσου του κορανοϊού σε περισσότερες από 100 άλλες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε επίσημα το ξέσπασμα έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και αργότερα, μια πανδημία. Μόνο μήνες αργότερα, επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 καταγράφηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες γύρω από το wor

Πώς επηρεάζει το σώμα σας

Οι πνεύμονες είναι το πρώτο όργανο του σώματος που επηρεάζεται από το COVID-19. Στις πρώτες μέρες μιας λοίμωξης, ο νέος κοροναϊός εισβάλλει γρήγορα στα κύτταρα του αναπνευστικού μας συστήματος. Το COVID-19 πιστεύεται ότι επιτίθεται στα επιθηλιακά κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τους αεραγωγούς – που συλλαμβάνουν και καθαρίζουν πράγματα όπως η γύρη και οι ιοί – πλημμυρίζοντας τους αεραγωγούς μας με συντρίμμια και υγρά.

Άτομα που αρρωσταίνουν με COVID-19 μπορεί να εμφανίσουν ήπια έως σοβαρή ασθένεια ή σε πολλές περιπτώσεις να είναι ασυμπτωματικά (δεν έχουν συμπτώματα). Τα συμπτώματα COVID-19, όπως βήχας και δύσπνοια, μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά. Η σοβαρή ασθένεια μπορεί να προκαλέσει μια σειρά επιπλοκών που απαιτούν ιατρική παρέμβαση, όπως:

Πνευμονία

Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας

Καρδιακή νόσος

Θρόμβοι αίματος

Νεφρική Νόσος

Ανεπάρκεια οργάνων

Το COVID-19 μπορεί να είναι θανατηφόρο για οποιονδήποτε, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που πεθαίνουν είναι άνω των 85 ετών ή ζουν με χρόνια ασθένεια όπως αναφέρεται στο κάτω μέρος της σελίδας.

Μερικά άτομα, ακόμη και εκείνα με ήπια ασθένεια που δεν χρειάστηκε νοσηλεία, παρουσιάζουν παρατεταμένα ή νέα συμπτώματα μετά τη μόλυνση. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα μετά το COVID.

Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο από τους New York Times που δείχνει πώς ο κοραναϊός επιτίθεται στο σώμα.

Άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια

Το μυθιστόρημα coronavirus δεν έχει ξαναδεί ποτέ στον άνθρωπο, οπότε δεν έχουμε ανοσία σε αυτό και όλοι κινδυνεύουν να μολυνθούν με το SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19. Ορισμένα άτομα, όπως επαγγελματίες υγείας και άτομα που φροντίζουν άτομα που πάσχουν από COVID-19, είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από άλλα.

Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει ήπια έως σοβαρά συμπτώματα από το COVID-19 και μερικοί άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί (δεν έχουν συμπτώματα). Υπάρχουν μερικά άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια, που σημαίνει ότι μπορεί να καταλήξουν να χρειαστεί να νοσηλευτούν, να τεθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, να χρειαστούν αναπνευστήρα για να τους βοηθήσουν να αναπνεύσουν ή μπορεί ακόμη και να πεθάνουν.

Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες:

Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο γερνάτε, όσο πιο μεγάλος είστε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος σας με τη μεγαλύτερη απειλή για άτομα άνω των 85 ετών

Άτομα όλων των ηλικιών με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, ιδιαίτερα εάν δεν ελέγχονται καλά, όπως:

Άτομα με χρόνιες πνευμονικές παθήσεις όπως:

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), συμπεριλαμβανομένου του εμφυσήματος και της χρόνιας βρογχίτιδας

Άσθμα που είναι μέτριο έως σοβαρό

Έχοντας βλάβη ή ουλώδη πνευμονικό ιστό όπως διάμεση πνευμονοπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης

Κυστική ίνωση

Πνευμονική υπέρταση

Άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα από μεταμόσχευση στερεών οργάνων.

Άτομα που ζουν με τρέχουσα διάγνωση καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα.

Άτομα που είναι τρέχων ή πρώην καπνιστής

Άτομα που είναι υπέρβαρα (δείκτης μάζας σώματος [ΔΜΣ] 25 ή υψηλότερος), με παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος [ΔΜΣ] 30 ή υψηλότερη] και ιδιαίτερα σοβαρή παχυσαρκία (ΔΜΣ 40 ή υψηλότερη)

Άλλες ιατρικές παθήσεις όπως σοβαρές καρδιακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 1 ή 2, δρεπανοκυτταρική νόσος, εγκυμοσύνη, σύνδρομο Down, νευρολογικές καταστάσεις όπως άνοια, λοίμωξη από HIV, που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ηπατική νόσο, έχουν εγκεφαλοαγγειακή νόσο, διαταραχές χρήσης ουσιών (συμπεριλαμβανομένων αλκοόλ, χρήση οπιοειδών ή κοκαΐνης) και άτομα με χρόνια νεφρική νόσο.

Τα παιδιά έχουν επηρεαστεί λιγότερο από σοβαρή ασθένεια από το COVID-19 από ό, τι οι ενήλικες, αν και μπορούν επίσης να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα έως και συμπεριλαμβανομένου του θανάτου. Περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά με ιατρική πολυπλοκότητα ή με γενετικές, νευρολογικές, μεταβολικές καταστάσεις ή συγγενή καρδιακά ελαττώματα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια.

Παρόμοια με τους ενήλικες, τα παιδιά με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις μπορεί να τα θέσουν σε αυξημένο κίνδυνο, όπως άσθμα και άλλες χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, παχυσαρκία, δρεπανοκυτταρική νόσο και ανοσοκαταστολή λόγω καρκίνου ή φαρμάκων που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό.

Τεστ και διάγνωση COVID-19
στο κέντρο ιατρικής περίθαλψης.

Διάγνωση COVID-19.

Υπάρχουν δύο είδη δοκιμών που είναι διαθέσιμα για τη διάγνωση του COVID-19: εξετάσεις για τρέχουσα λοίμωξη (δοκιμές ιών ως δοκιμή PCR Ή δοκιμή RAPID) και δοκιμές για προηγούμενη λοίμωξη (δοκιμές αντισωμάτων). Το κάθε τεστ εκτελεί ξεχωριστή λειτουργία, ενώ μπορούν επίσης να γίνουν δοκιμές από το κέντρο ιατρικής περίθαλψης ως πιστοποιητικό πτήσης που επιστρέφει στο σπίτι για τουρίστες. Ο γιατρός μας μπορεί να παραγγείλει ένα ιικό τεστ για τη διάγνωση της ασθένειάς σας εάν υποψιάζεται ότι έχετε COVID-19. Εάν ο γιατρός μας πιστεύει ότι είχατε προηγουμένως μολυνθεί, μπορείτε να παραγγείλετε δοκιμή αντισωμάτων για επιβεβαίωση.

Viral Tests

 χρησιμοποιούν αναπνευστικά δείγματα, όπως ένα στυλεό από τη μύτη και τον φάρυγγα, για να προσδιορίσουν εάν είστε επί του παρόντος μολυσμένοι με SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19. Ανάλογα με τον ιστότοπο δοκιμών, τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι διαθέσιμα μέσα σε λίγες ώρες ή μπορεί να διαρκέσουν μεταξύ 2 ημερών εάν το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο της πόλης των Χανίων για ανάλυση.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε εκτεθεί στον ιό και εμφανίζετε συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον γιατρό μας για να προσδιορίσετε εάν θα πρέπει να εξεταστεί. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχει αναπτύξει καθοδήγηση για ποιος πρέπει να δοκιμαστεί, όπως:

Άτομα με σημεία ή συμπτώματα COVID-19

Άτομα χωρίς συμπτώματα (είναι ασυμπτωματικά) με γνωστή ή υποψία έκθεση σε SARS-CoV-2

Άτομα χωρίς συμπτώματα (είναι ασυμπτωματικά) χωρίς γνωστή ή υποψία έκθεση σε SARS-CoV-2 για έγκαιρη ταυτοποίηση σε ορισμένες ρυθμίσεις (όπως γηροκομεία)

Άτομα που δοκιμάζονται για να προσδιορίσουν την ανάλυση μιας προηγούμενης θετικής εξέτασης

Άτομα που ελέγχθηκαν για σκοπούς επιτήρησης της δημόσιας υγείας

Τα αποτελέσματα θα δείξουν ότι:

Θετική για το COVID-19 με δύο βήματα, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των συμπτωμάτων σας, της παρακολούθησης ιατρικών συμπτωμάτων έκτακτης ανάγκης, της απομόνωσης στο σπίτι και της διατήρησης στενής επικοινωνίας με τον γιατρό μας.

Aρνητική για το COVID-19, που σημαίνει ότι δεν μολύνθηκαν τη στιγμή που το δείγμα συλλέχθηκε και αναλύθηκε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αρρωστήσετε, αλλά ότι δεν είχατε το COVID-19 όταν δοκιμάσατε. Μπορείτε να το σκεφτείτε σαν ένα μόνο στιγμιότυπο που δεν καθορίζει εάν είχατε προηγουμένως COVID-19 ή εάν θα εκτεθείτε και θα μολυνθείτε στο μέλλον. Εάν αργότερα αντιμετωπίσετε συμπτώματα ή έχετε στενή επαφή με μολυσμένο άτομο, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό μας για να διαπιστώσετε εάν χρειάζεστε άλλη εξέταση.

Θεραπεία και αποκατάσταση COVID-19

Εάν τα ήπια έως μέτρια συμπτώματά σας αντιμετωπίζονται στο σπίτι:
Προειδοποιητικά σημάδια έκτακτης ανάγκης

Πότε να διακόψετε την απομόνωση στο σπίτι. Εάν έχετε μείνει στο σπίτι λόγω ασθένειας από επιβεβαιωμένο ή ύποπτο COVID-19, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης και του τοπικού τμήματος υγείας σχετικά με το πότε θα τερματίσετε την απομόνωση στο σπίτι. Λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες για να καθοριστεί πότε είναι ασφαλές να επιστρέψετε στη δουλειά ή να αναδυθείτε από την αυτο-καραντίνα. Για παράδειγμα, μπορεί να προτείνονται μεγαλύτερες περίοδοι απομόνωσης στο σπίτι για άτομα που είναι σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γιατρός σας θα κάνει μία από τις ακόλουθες συστάσεις ανάλογα με τις περιστάσεις σας: